Behandling vid Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk sjukdom som du kommer att leva med hela livet. Men med rätt behandling kan du leva ett bra liv.


Behandling

Individuella behandlingar

Vilken behandling du får beror på vart i mag- och tarmkanalen de inflammerade delarna sitter. Det beror också på vilket sätt du är drabbad av sjukdomen. Vissa personer kan vara symptomfria i årslånga perioder medan ungefär 20 procent av de drabbade lever med ständiga besvär.

Läkemedel

Behandling med medicin kan inte bota Crohns sjukdom men det kan lindra besvären, ta bort inflammationen och minska risken för återfall. Vissa läkemedel gör att inflammationen minskar, vissa kan stoppa diarré. Ibland kan du behöva äta antibiotika. Under de senaste åren har man börjat använda antikroppar mot inflammatoriska molekyler.

Du kan också behöva extra tillskott av vitaminer och mineraler eftersom tarmen missar många näringsämnen när den är inflammerad.

Operation

Hälften av de som drabbas av Crohns sjukdom är i behov av operation. Då tas den del av tarmen som är värst drabbad bort. Tarmen brukar fungera bra efter operationen. Däremot kan näringsupptaget försämras och du kan behöva råd från en dietist om vad du ska äta för att öka näringsintaget. Sjukdomen kan komma tillbaka till en annan del av tarmen.

Om du har en kraftigt inflammerad tarm kan du behöva stomi (påse på magen). Det innebär att en del av tarmen tas ut genom en liten öppning i magen (strax under naveln). Där fästs en påse som avföringen kommer att hamna i.

Kost

Det är väldigt individuellt vilken mat som hjälper bäst. Sjukdomen är så pass individuell att du själv måste pröva dig fram till vad du mår bra av. Ofta har du en känsla över vad för mat som gör att du får ont i magen.

Om inflammationen sitter i tunntarmen är det oftast bra att äta en kost med lite fett eftersom fett kan öka risken för diarré. Har du en attack kan du må bättre av att undvika fiberrik mat och mjölkprodukter.

Generellt brukar flera mindre måltider vara bättre än stora. Du bör äta varierat och regelbundet. Kosttillskott kan behövas.

Du bör ta kontakt med en dietist som tillsammans med dig kan komma fram till vad som fungerar bäst.

Egenvård

Om du röker ska du sluta med det. Rökning gör sjukdomen värre. Motion och regelbundna toalettbesök kan också lindra.