Crohns sjukdom – en tarmsjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom. I dagligt språk kallas dessa tarmsjukdomar för ”känslig tarm”. Kroppens egna försvar angriper tarmslemhinnan. Detta kan leda till smärta i magen, diarré, viktminskning, feber och ibland blod i avföringen.


Crohnssjukdom

Insidan av tarmen drabbas av Crohns sjukdom

Symptom på Crohns sjukdom

Crohns sjukdom kommer ofta långsamt och består av bra och dåliga perioder. Därför kan du känna att något är fel men så plötsligt blir det bättre. Vissa kan ha bra perioder i flera år. Därför kan det ta lång tid från den dag du blir sjuk till den dag du får en diagnos.

Så fort du ser tecken på sjukdomen ska du kontakta vården. Det är onödigt att lida längre än nödvändigt. Vanliga symptom på Crohns sjukdom är exempelvis diarré, förstoppning, gasbesvär och magsmärtor. Läs mer om symptom här.

Vem drabbas?

Det är något fler kvinnor än män som drabbas. Ofta får du de första symptomen i 15-30 års ålder. Varje år drabbas ungefär 750 personer av Crohns sjukdom. 15 000-35 000 personer lever idag med sjukdomen i Sverige.

Man vet inte varför vissa drabbas av Crohns sjukdom, men man tror att det kan vara ärftligt. 20 procent av alla som har sjukdomen har också någon släkting som är drabbad. Studier har visat att rökning dubblerar risken att drabbas. Crohns sjukdom smittar inte.

Crohns sjukdom hos barn

Även fast det är ovanligt så finns Crohns sjukdom även hos barn. Oftast är sjukdomen som mest jobbig innan diagnos, då du inte vet vad ditt barn har drabbats av.

Men efter diagnos brukar det kännas lättare för både barnet men också för föräldrarna, när ni vet vad det är som är fel. Efter diagnos kan även symptomen lindras med medicin och speciell kost.

Diagnos

För att kunna ställa diagnos krävs en undersökning av tarmen. Detta kan göras med magnetkamera, röntgen eller rektoskopi. Undersökningen gör inte ont.

Behandling

Vilken behandling du behöver beror på hur din sjukdom ser ut. Crohns sjukdom kan behandlas med olika läkemedel, operation och kost.

Vad du ska äta för att lindra är också väldigt individuellt och du får pröva dig fram. Om du har en inflammation i tunntarmen är det generellt bättre att äta en kost med lite fett och har du en attack ska du undvika fiberrik mat och mjölkprodukter.

behandling kan du läsa mer om olika läkemedel, om operation och mer specifikt om kosten.

Tänk också på att rökning förvärrar Crohns sjukdom.