Diagnos genom undersökning
För att ställa diagnos krävs en tarmundersökning.
Magnetkamera eller röntgen kan visa inflammation och förstoppningar. Du kan också behöva göra en rektoskopi. Rektoskopi är en undersökning av ändtarmen för att se om det finns några sjukliga förändringar där. Läkaren för in ett litet rörformat instrument i ändtarmsöppningen. Innan röret förs in smörjs ändtarmsöppningen in med lokalbedövande salva. Undersökningen gör inte ont.
Koloskopi kan behövas
Ibland kan du behöva göra en koloskopi. Det gör du om du misstänker att det är tjocktarmen som är inflammerad, eller om du tror att det kan finnas sår eller tumörer i tjocktarmen.
Man för då in en böjlig slang med en kamera längst fram för att se hur det ser ut inuti tjocktarmen. Med instrumentet kan läkaren även ta vävnadsprov. Innan undersökningen smörjs ändtarmsöppningen in med en bedövande salva och du kan även få lugnande medel vid behov.
För att tydligt kunna se hur insidan av tarmen ser ut måste tarmen vara ren. Du måste därför äta en speciell kost dagar innan och tömma tarmen med laxerande medel.
Svårt att fastställa
Om inflammationen endast är i tjocktarmen kan det vara svårt att fastställa om det rör sig om Crohns sjukdom, IBS eller Ulcerös kolit. Om du har svårt att avgöra vilken tarmsjukdom du lider av får du diagnosen obestämbar kolit.