Crohns sjukdom ökar bland de yngre

Då dessa sjukdomar ökar allt mer bland barn kan de omöjligt vara något man ärver, enligt Jonas Halfvarson, forskare vid Örebros universitet.


I den nya studien har forskare undet två år följt 137 örebroare med antingen Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, som var tredje månad fick lämna in avföringsprover vars mikrobiom sedan analyserats.

Från en mätning till en annan kunde forskarna se vissa bakterier försvinna nästan helt för att nästa gång ha återkommit. Sådana förändringar sammanföll vanligtvis med perioder av förvärrade symtom, medan hos friska var mikrobiomet mycket mer stabilt.

– Om det går att fånga upp patienterna när deras tarmflora håller sig inom ramarna för en frisk bakterieflora skulle vi kunna fokusera på att ta fram behandlingar som hindrar dem att falla tillbaka, säger Jonas Halfvarson.

Idag uppskattas minst en procent av den svenska befolkningen lida av någon form av kronisk inflammatorisk sjukdom i tarmen, och under de senaste 10 åren har Crohns sjukdom ökat särskilt kraftigt hos barn och ungdomar.

Förutom att forskare och vårdpersonal har en förbättrad metod för att hitta sjukdomen idag, varför tror du att Crohns ökar bland de yngre?

– Den främsta anledningen till varför denna ökning sker har nog att göra med de faktorer som påverkar tarmbakterierna. Det kan handla om höga intag av antibiotika men även dålig kosthållning.

Han tillägger att beroende på hur och och vad vi äter påverkar det mikrobiomerna i tarmfloran och som i sin tur kopplas till immunförsvaret i tarmen. Generellt så har fokus varit på arvsanlaget, men den framgång som varit där har paradoxalt lett tillbaka till miljöfaktorer.

– Dels ser vi att animaliska proteiner, framför allt rött kött och tillsatsämnen e-ämnen påverkar tarmfloran, samt olika typer av fetter. Men jag måste erkänna att vi ännu inte har några tydliga bevis på varför fler barn drabbas av Crohns idag, men vi är på god väg att ta reda på det.

Fakta om Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom. I dagligt språk kallas dessa tarmsjukdomar för ”känslig tarm”. Kroppens egna försvar angriper tarmslemhinnan vilket kan leda till smärta i magen, diarré, viktminskning, feber och ibland blod i avföringen.