Vad händer i kroppen vid Crohns sjukdom?

Man vet vad det är som händer i kroppen vid Crohns sjukdom. Men varför Crohns uppstår är fortfarande inte helt klart.


Trångt i tarmen

Vad händer i kroppen?Crohns sjukdom är en inflammation i mag-tarmkanalen. Inflammationen kan du få hela vägen från munnen ner till ändtarmsöppningen. Det vanligaste är dock att du får sjukdomen i någon del av tarmarna, antingen i tunntarmen eller i den första delen av tjocktarmen.

Inflammationen finns både i tarmens slemhinna och i tarmväggen. Inflammationen sitter bara i en del av tarmen. Resten av tarmen är helt frisk. De delar av tarmen som är inflammerade har svårigheter att ta upp vätska och näring från maten som passerar.

De sjuka delarna är också röda och svullna, där kan det uppstå sår och det kan blöda. Ärrvävnaden som bildas efter att såren har läkt gör att det blir trångt i tarmen.

Immunförsvaret attackerar kroppen

Man vet inte vad som orsakar sjukdomen, men att det är kroppens egna immunförsvar som angriper cellerna i tarmen och gör den inflammerad. Kroppen angriper sig själv genom att frisätta signalsubstanser som skapar inflammationen och sår i tarmens slemhinna.

Man vet att TNF (ett protein som kroppen själv producerar) spelar en stor roll. Det proteinet brukar normalt hjälp kroppens immunförsvar, men vid Chrohns sjukdom överproduceras TNF.